čtvrtek 16. června 2016

Ruce dámičky




 Všechno to začne tak, že si usmyslíte, že když před krám zavěsíte nějaký kytky, bude u vás nakupovat víc lidí. A jelikož před krámem už ze zdi trčí čtyři jekly, zbývá jen zakoupit květenu a voilá, máte hotovo.
 A tak se vypravíte do nově slavnostně otevřeného Hornbachu, podívat se, co se nám tu nabízí. Kytek mají přehršel, vo tom žádná, tam si dokážu vybrat i já, ovšem závěsný květináče, to je teda velká bída. Plast, plast, plast, plast a pak někde vzadu zastrčená nekřesťansky drahá lesklá glazura. Rozpočet hubenější než já, tak si holt budu muset pomoct sama. Zakoupím čtyři květináče á 19,- Kč a hurá na to!
 Takže, co k tomuhle extrazábavnému dobrodružství budete potřebovat? Černý drát o dvou tloušťkách, já mám tuším 0,5 mm a 1,0 mm. Kleště. Dvoje. Hadr. Zmiňovaný květináč. No a především ty ruce, že jo.


 Kleště potřebujete štípací, vcelku jedno jestli boční nebo přední, nicméně určitě ty, které se řadí do kategorie "chlapské". Bižuterníma kleštičkama na ketlování si s černým drátem teda neporadíte. Kleště si zničíte, což teda možná provedete i s těma chlapáckejma, ale alespoň to s nima nějak užužláte. No a pak klasický kleště s rovnou čelistí. Pokud zvolíte hladké, bez zoubků, sice drát míň vorvete, ale určitě si o to líp zanadáváte. Výběr nechávám na vás.


 90% času budete mít v ruce silnější drát, tak se připravte. Ustřihneme si drát asi o 10 cm delší, než je obvod květináče pod rantlem. Párkrát ho pořádně protáhněte hadrem, možná ho zbavíte dokonce i trochy špíny, ovšem účelem je ho zahřát a učinit tvarovatelnějším. Ono se to sice moc nepozná, ale tak pro formu, že jo. Následně se ho pokuste obtočit kolem květináče a jakýmkoliv způsobem zajistit, aby vydržel ve tvaru kruhu. Že po květináči hned sjede dolů a vy ztratíte přehled, jestli kruh neděláte moc malý, to je milou samozřejmostí. A když říkám jakýmkoliv způsobem, myslím to vážně, prostě ty přečuhující konce nějak zatočte do sebe. Šikovnější, zručnější a znalejší si můžou nechat konce delší a vytvořit nějakou spirálku, kudrlinku či co je libo. Mě se do piččinek moc nechtělo a tak jsem prostě jen jeden omotala doleva, druhej doprava a hotovo.
 Teď se musíte rozhodnout, jak bude květináč viset daleko od bodu zavěšení. Já to mám asi 40 cm, takže jdeme zas stříhat. Potřebujeme ustřihnout tři dráty, stejně dlouhé, proto stříháme hned všechny najednou, páč jinak už to člověk neoměří. Ono to stejně bude každej pes jiná ves, ale tak aby se neřeklo. Budou teda viset 40 cm od tyče a tak potřebuju drát dlouhý...áááá...90 cm. A třikrát. Všechny tři dráty ohnu v půli a na koncích přimotám na kruh. Asi nějak takhle:


 Trojbodové zavěšení by mělo být takové nejlehčí, nemusíte se moc vyrovnávat s tím, že jedno bude kratší než druhé. Můžete květináč samozřejmě zavesit čtyřbodově, i pěti, šesti, atd. Ale tohle myslím docela postačí. Každý rameno má dva body a když se posunou maličko od sebe, pěkně obsáhnou celý obvod květináče. 

Takže máme jedno rameno hotový a zbývají nám dvě. Mělo by vám vylézt něco jako tohle:


 Teď už jen doprostřed posadíte květináč (vřele doporučuju mít v něm už zasazenou květenu, přes ty dráty se to pak celkem blbě dělá), vytáhnete ramena nahorů a pokud jsme správně měřili, měl by kruh držet hezky pod rantlem květináče a všechny ramena by měly být plus mínus stejně dlouhý. Zbývá je jen spojit dohromady. A tady si trochu odpočinete, protože na to si můžete vzít slabší drát. Třicet čísel bude stačit. Ramena stlačíte dohromady a asi patnáct čísel od vrchulu pěkně festovně svážete.


 A pak? Pak už to jen a jen pověsíte.


A co dál?  Dál už jen třikrát a já mám hotovo!


 Pak si jděte uvařit kafe, pokuste se vydrhnout z rukou tu nejhorší špínu a asi tak týden na nikoho nesahejte. Nevěřil by vám totiž, že tyhle hrubé, odřené a dodrbané ruce vlastně dělaly jemnou zahradnickou práci. Jo a taky si teda rozhodně neberte punčochy. Nebo si na jejich nandavání vemte chirurgické rukavice. Drát ukliďte někam hodně hluboko a až vás zase napadne si s ním pohrát, připomeňte si, jak dopadly ruce dámičky posledně.

Hezký den

1 komentář: