pondělí 30. května 2011

Výztuhy v detailech

  Dneska jsem se rozhodla zanořit do světa výztuh a představit vám ty nejzákladnější. Určitě tu nenajdete všechny výztuhy na světě, dokonce tu nejsou ani všechny výztuhy, co mám v tuto chvíli skladem, ale věřím, že jednoho dne se pochlapím a všechno to pěkně doplním. A teď už zasednout a číst.

Novolin 20 g
  To je takové peříčko, naprosto průsvitné. Když ho položíte přes text, nemáte žádný problém se čtením. Mezí prsty ho skoro necítíte, jako když chytíte podzimní chmýří. Tloušťka nula nula prd, že to nevezme ani šuplera.
  Určitě bych ho použila při šití z pleteniny. Když chcete dosáhnout rovného vzhledu (například deka z pleteniny) a není žádoucí vyboulení (to naopak chceme třeba u tlustého medvěda), podšila bych pleteninu slabounkým Novolinem 20 g. Ona by pak neutíkala před strojem, neboulila by se, výztuha by jí pěkně vedla, ale zároveň by nedošlo k navýšení objemu pod patkou, ani k nežádoucímu zateplení,vycpání či zprkenatění dečky. Jen si dejte pozor, abyste šily dle výztuhy a ne pleteniny, přeci jen výztuha je tenká a když jí člověk potrápí snadno se nechá maličko natáhnout. No, je k tomu potřeba trochu síly, ale určitě byste jí přepraly ;)





Novolin 60 g
  Ten už mezi prsty poznáte a moc si přes něj nepočtete. Ještě sice vidím, že jsem pod něj strčila prst, ale na romány to nebude. Tloušťka zhruba 0,4 mm, příjemně ohebný. Když se ale pokusíte o srolování do velmi těsné ruličky, začne se "lámat". To není žádná vada, to je jen můj nedokonalý pokus jak vyjádřit, že je výztuha natolik pevná, že už nezvládne oblouček o nižším poloměru. Ha. Takže nebojte, nic se s ním nestane, ani když ho při rolování "zlámu".
  Použila bych ho klidně i pod výše zmíněnou pleteninu, kdyby třebas byla tenčího charakteru a nějaká vzpruha by jí neuškodila. Paradoxně bych řekla, že se vytahuje snáz než Novolin 20 g, který je tenčí. Takže určitě při šití dávat pozor, abyste jí moc nenamáhaly, nevytáhla se a neudělala varhánky.


Novolin 100 g
  Tak pod ním už člověk prst spíš tuší, než vidí. Takže bacha na jehlu. Novolin stovka je ještě tlustší než předchozí, bude mít tak 0,8 mm. Poloměr ohnutí se nám taky zvětšil, když ho zkusím namotat na klasickou tužku z Ikei (taky si jich vždycky pár odnesete?), dělá zlomy (ano, ano, "láme se").
  Novolin 100 g bych se nebála použít na kapsáře, panely, prostírání, didaktické knížky, klopy kaps, obaly na knihy. No široké pole působnosti, co říkáte? ;)



Novopast 20+15 g
  Jednostranně zažehlovací výztuha o gramáži 20 g/m2 a nánosu lepidla 15 g/m2. Tloušťkou a chováním je podobný Novolinu 20 g, ale díky nánosu lepidla působí mezi prsty hrubším dojmem. Tvárný i ohebný je skvěle. Díky lepidlu je s ním snazší práce, ale zas bych bezlepidlové nezavrhovala. Ne vždy je lepidlo to nej ;) A něco se taky nemusí snášet s teplotou žehličky, že. Chm.
  A kam bych ho dala já? Možná bych ho využila místo slabšího plátna, ale klasicky bych neriskovala na pohledové straně, anóbrž na vnitřních, kde mi nějaká chybička vadit nebude. Zpevnila bych s ním kapsu u kabelky, u níž nepotřebuju, aby byla jako prkno, ale zas nechci aby tam vlála jak třtina ve větru. Neváhala bych u aplikací, nedejbože kdyby byly z úpletu, to bych po Novopastu 20+15 g (nebo jeho bi-bratříčkovi) sáhla určitě.



Novopast 20+15+15 g
  Bratříček pod obojí, aneb slabá, oboustraně nažehlovací výztuha. Popis se moc neliší od jeho jednostraně zaměřeného bratra, jen je asi všem jasné, že díky vrstvě lepidla na každé straně bude působit ještě hrubším, dojmem. Ale nebojte se, ke struhadlům terpve dojdeme.Podle tužky se ohýbá ochotně.
Novopast 20+15+15 má nezastupitelné místo při aplikacích. Už v minulém blogu jsem popisovala jak na oboustranné zažehlování, tak vás tu nebudu znovu poučovat. Kdo je nepolíben, může se nechat políbit tam. Určitě najdeme i spoustu jiných využití, kde se Novopast 20+15+15 g uplatní, jen se musím přiznat, že teď mě nic nenapadá.


Novopast 80+18 g
  Jednostraně zažehlovací tuhá výztuha. Napadá mě i slovo hutná v porovnání s Novolinem 60 g, ale zase když to srovnám s Ronarem 160+20 g, vychází z toho vlastně Novopast 80+18 g jako papírek. Jak to říct? Je prostě tužší, ale prkno z něj nebude. Vcelku u něj nehrozí vytahání do stran (pokud nebudu žehlit zběsile, ale něžně přikládat).
  A kam s ním? Jéje, třeba klopa kapsy, která má maličko trčet, ale člověk si o ní nechce zlomit malíkovou hranu. Možná i obal na diář nebo knížku, která vám zároveň dovolí knížku i otevřít  a ne se jen koukat na líbivý obal, možná třeba v didaktické knížce otvírací dvířka, okýnka...


Ronofix 40+19 g
  Jednostraně zažehlovací výztuha, zhruba 0,9 mm tlustá. Rozhodně nadýchanější než Novopast, měkčí, ale ne změkčilá. Působí skoro pružně. Když se podívám na jejího většího bráchu Ronofix 100+18+18 g, vidím pružnost. I čtyřicítka je lehounce pružná při stlačení, okem to skoro vidět není, ale člověk to cítí mezi prsty. Tak jakoby "houpe". Budí to dojem tepla, skvělých tepelně izolačních vlastností, tlumí.
  No, možná bych s ní vyztužila třeba kapsu na láhev s pitím? Rozhodně působí hrozně mile, ani ne prkenně. Na nějakou naducanou taštičku bych se jí taky nebála. Ale musím říct, že zkoušet jí teprve budu, tak potom info doupravím ;)



Ronofix 100+18+18 g
  Tak to je hodně nadýchaný macek, na který se ostatní látky lepí ze všech stran. Naducaný je velice, příjemně pruží. Je to první výztuha na které je lepidlo skutečně VIDĚT!!! Tzn. že člověk nepátrá lupou, neběhá za lepším světlem s tím, aby poznal která strana je ta lesklá. Tady prostě vidíte přímo kapičky lepidla. Jak když si děláte na růži umělou rosu. Krása. Škoda jen že to ztrácí svou pointu, protože lepidlo je z obou stran a tím pádem ho nepotřebujete hledat. Opravdu škoda.
  Já osobně bych s tím lepila všechno a nemůžu se dočkat, až nažhavím žehličku a něco k něčemu slepím. Dá se udělat textilní krabička na potraviny? Třeba aby mi vydržel toustík dlouho teplý. Nebo ho narvu standardně do kapsy tašky a budu nosit tousty přímo tam.



Ronolin 100 g
  Tak ten bych popsala asi tak, jako kdybyste vzali slabý Termolín (případně vatelín) a pěkně ho slisovali dokupy. Zhutnili ho. Měkký, ale pevný. Teplý. Na dotek jemný, ale nic z něj netrčí, nikde nelezou vlákna, necuchá se. Je to Ronopast bez lepidla a určitě ho ocení všichni, kdo se bojí varhánků. Sice musíte ušít o fousek víc, oproti Ronopastu a žehličce, ale zas si nemusíte dělat vrásky (doslova).
Určitě bych se ho nebála do dek, deček a polštářků. Prostírání by bylo taky fajn. A určitě i moje oblíbené didaktické knížky.


Ronopast 100+18 g
  Okem laika bych řekla, že je to Ronolin s lepidlem. Prostě odendáte -lin a přidáte -past. Tak se to dělá s lepidlem. Je stejně pružný, stejně měkký, stejně ohebný, akorát má lepidlo navíc. Což může být velké plus.
Určitě se bude hodit všem kabelkám ;)  A propó, jednou jsem v nouzi zkusila nahradit slabším zažehlovacím vlizelínem (určitě znáte, ten nejběžnější, co je jako jediný k dostání v galanteriích) a nebylo to ono. E-e.
Ale ani kapsář bych o Ronopast nešidila, i na prostírání se ujme, na textilní dekorace. No jéje, ten se hodí všude ;)



Ronar 160+20 g
  A pozor pozor, tady se dostáváme do hodně tuhých vod. Už i nůžky vám řeknou, že si zahráváte s panem Tvrďákem. Fakt že jo, Tady nejde o nějakou zkoušku pružnosti či ohebnosti. Tady se jen o to, narvat to tam, kam potřebujete a udržet to tam, dokud to nezažehlíte, nesešpendlíte a nesešijete. Mimochodem, ač se to nezdá, tak špendlík tím projde docela dobře. Je to hodně hutná výztuha, plná. Když jí zkusím ohnout, pěkně pomalinku se vrací do svého původního tvaru. Rýha nehtem není vůbec vidět, možná je to tím, že se ani nedá vytvořit. Ale snažila jsem se, fakt. Strana lepící od nelepící jde poznat fajnově. Nejsou to sice kapičky jako u Ronofixu 100+18+18 g, ale je to lesk jako blesk.
  Všude tam, kde potřebujete dobré, velmi dobré zpevnění, určitě zvolte Ronar 160+20 g. Tašky, jejich dna, dna jiných věcí, peněženky a podobně. Ale pozor, raději dovnitř, rád dělá varhánky.



Termolín 180 g
  Tlusťoušek jeden nadýchanej. Chlupatej a heboučkej. Měkká fajnovka, která je ovšem jako stvořená do chladných nocí. Jen se na něj kouknu a už je mi teploučko. Fakt za ním vidím Vánoce (možná by se z něj dal udělat plnovous pro dědu Mráze). Narozdíl od klasického vatelínu má Termolín 180 g jednu stranu zpevněnou (hlazenou), takže se s ním líp pracuje. Takhle strana se totiž necuchá a nechytá za každý ostřejší roh, co máte po ruce. Takže pracovní postup je jednoduchý - co nejdřív se zbavit cuchací strany , abychom si té výhody co nejvíc užili.
  Deky, deky, deky a zase deky. Eventuelně ještě zateplení oblečení. Podsedáky, třebas cestovní, co je člověk musí zbalit do batohu, ale zas nechce, aby mu někde na pařezu tuhl zadeček. Prostírání, mantinely k postýlkám, všechny typy quiltů. No a pak určitě deky. Neříkala jsem to už?



Sakon 80+18 g
  Jednostraně zažehlovací, slabší než Ronopast, méně hutný než Ronofix. Mám z něj takový mechový dojem, jako by byl šmrncnutý trochou Termolínu, ale jen tak, pro formu.
   Osobně dle pohmatu bych ho brala na zateplení. Třeba na prdelku u dětských kalhot, kde by bylo teplo fajn, ale dítě by nemělo mít prdelku jak ferda mravenec. Možná i do sáčka či fešného kabátku. Určitě neuškodí kapsám všech druhů a jejich klopám. A pozor na varhánky, taky je to jejich kamarád.



ZARO jednostranné
  Stříbrný výkřik budoucnosti a dozajista vynález mimozemšťanů. Všichni přeci víme, jak milují stříbrnou. ZARO je plátno s hliníkovým zátěrem, který skvěle odráží teplo. Je zhruba o síle oblíbeného Lenda plátna (IKEA), jen působí maličko gumovatě, ale to holt dělá ten Hliník, co už se dávno odstěhoval do Humpolce. Ohebné snadno a lehce, do ostrého přehybu se mu trochu nechce. Ale to od něj koneckonců nikdo nevyžaduje, ne?
Chňapky, jednoznačně chňapky (doporučuju v kombinaci s "hadrem na podlahu", který naskladním co nejdříve). Nebo třeba fešná kuchařská zástěra? Kdo je praktik, může si z něj udělat třeba potah na žehlící prkno. |Ještě třebas tepelně izolační zástěnky na okno do auta.


ZARO oboustranné
  A tady Hliníka najdeme dvojmo. Proto je plátno (ona je to vlastně roletovina) tužší. Víc moc není co popisovat. Jen mě napadlo, že díky zátěru z obou stran by možná mohl být fajn na podložky pod hrnečky, možná i hrnce? Ale tam se zas musí brát ohled na vrchní látku, aby nám jí hrnec nesežehnul.



Klíženka 2x20 g
  Tak tohle je takový bonbónek nakonec. Co bonbónek, to je karamelka, která hodně dlouho odpočívala v kabelce vzdálené tetičky. Až je z ní víceméně šutr.
  Když si koupíte Klíženku, vyskočí na vás při rozbalování balíčku jako čertík z krabičky. Věřte mi, já se s ní dneska rvala. Je to holka pěkně od rány. Tlustá moc není, to rozhodně ne. Nemá ani milimetr, ale šlachovitá je věru pěkně. Extra silné plátno, s lepidlem po obou stranách. To je posila naší policie a vojska, kteří se díky Klížence můžou chlubit fešnými výložkami a hrdě si ukazovat, jak se kdo daleko dostal.
  Výložky si asi dělat nebudete, ale pokud chcete tašku jak prkno, voilá, z klíženky se vám povede. Osobně bych jí použila na zpevnění dna kabelky, protože pak vám kabelka bude doslova stát v pozoru. Na didaktickou knížku už bych se bála, přeci jen to nemá být zbraň. A ještě určitě na kšiltovku, tam se bude hodit. Ale věřte mi, nemůžu se dočkat až tuhle holku uvidím v akci.

.

  A to je ode mě pro dnešek vše, kdo dočetl až sem má obří pochvalu za trpělivost.
  A moc vás poprosím, zkuste se v komentářích podělit se zkušenostmi a s možností využití jednotlivých výztuh. Do blogu to budu připisovat, aby ostatní měli info pěkně pohromadě a nemuseli to sosat z komentů.
  Díky

  Ráda bych vám slíbila že už o výztuhách nikdy neuslyšíte, ale to bych splnit nedokázala, protože mi tu leží pár novinek, tak budu radši mlčet ;)

  Hezký večer a hlavně hodně šití,

Martina - Definitiv

18 komentářů:

  1. To je moc pekne popsane, hodne mi to pomohlo pri vyberu, co si mam vlastne na siti poridit, diky!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc jsem se pobavila a taky hlavně poučila.Za mých mladých let bylo akorát krejčovské plátno a pak vlizelín.
    Móóóc děkuji !!!

    OdpovědětVymazat
  3. šikulka bezvadné :)

    OdpovědětVymazat
  4. jsem se zasmála, ale hlavně poučila, což je úžasné....velké díky

    OdpovědětVymazat
  5. Jo,jo,jo. Přesně, za mých mladých let pouze plátno, vlizelín a později plátno s lepidlem po použití jako prkno.Teď zas výběr, ale babo raď jaký je mezi tím rozdíl a co na co? A najednou takové štěstí, nejen že jsem se vskutku při čtení pobavila, ale dozvěděla jsem se přesně to, co jsem potřebovala a ještě tak milou a příjmnou formou. Děkuji moc.Ruzena

    OdpovědětVymazat
  6. Krásně napsané, díky Vám už vím, co je na co :) jen naše Budějovické galanterie asi moc neví, chtěla jsem výztuhu na kšilt do bonnetu, ale ani v jedné ze 4 galanterií mi neporadili, tak jsem odešla s ronopastem a světe div se, vyztužil čepičku docela pěkně :)
    Lucka

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím a moc děkuji za užitečné informace. Jsem naprostý začátečník.. Chystám se našívat aplikace a také šít nějaké látkové knížečky, a řeším výztuhu, která i po vyprání nebude zlobit.. Neodlepí se to z těch aplikací? Do těch knížek zkusit spíše Ronopast 100+18g nebo Novopast 80+18g? Uff, jsem z toho jelen. Díky za info. Markéta

    OdpovědětVymazat